woensdag 17 augustus 2016

Persbericht: Wij presenteren jullie trots ons eerste boek over de Paasheuvel

Uittreksel e-book
Twee jaar geleden ontstond het idee. Het idee is inmiddels een boek. Geen ouderwets boek met knisperende bladzijden, die ruiken naar hout. Nee, een e-book, dat te downloaden is via de Apple-store.
De Zwolse journalist Walter Devenijns (56) is bedenker, schrijver en uitgever van 'De Paasheuvel tussen goed & kwaad'. Een boek vol geschiedenis met verhalen over het rode gevaar, de AJC, stiekeme grondaankopen, een man met de duivelse naam Frankenstein en de gruwelijke dood van joodse onderduikers.

Weekje Weg
Verhalen die zich afspelen in Vierhouten op De Paasheuvel, ooit een kamp waar de rode jeugd (AJC) werd opgevoed tot verstandige burgers. Verheffing was toentertijd nog geen vies woord. Later wel en dat zorgde ervoor dat De Paasheuvel inmiddels een gewoon recreatiebedrijf is, maar nog wel één met een sociaal hart. Zo biedt het park al jaren onderdak aan Weekje Weg, waardoor ook mensen met een kleine beurs op vakantie kunnen.
Vele Zwollenaren hebben de afgelopen decennia op die manier kennisgemaakt met de Veluwe, Vierhouten en De Paasheuvel. Bovendien vonden afgelopen winter tientallen alleenstaande, minderjarige asielzoekers er tijdelijk onderdak. De Paasheuvel is voor Devenijns al jaren z’n tweede thuis. Een huis met een bijzondere rijke geschiedenis. Voor een journalist de uitnodiging om op onderzoek uit te gaan.

Downloaden Paasheuvel
Het resultaat is gratis te downloaden op iPhone, iPad en MacBook en toont meeslepende verhalen en nooit eerder getoonde beelden.
Uittreksel 

Aanvulling: er is ook een pdf-versie. Als je die wilt hebben, mail me even. Dan stuur ik een wetransfer-link.
Meer info over de schrijver/uitgever kun je vinden op ons blog:
http://campersmuikjegaatlos.nl

vrijdag 17 juni 2016

Eind augustus: publicatie e-book over de Paasheuvel

Binnenkort is het zover. Eind augustus wordt mijn e-book over de Paasheuvel gepubliceerd op Itunes. Waarschijnlijk verschijnt er ook een pdf-versie.

De titel staat nog niet vast, maar het wordt zoiets als: De Paasheuvel tussen goed en kwaad.

De komende weken wordt het digitale drukwerk geredigeerd en aangepast. Hieronder zie je enkele  uittreksels van de 'drukproef', hoewel dat woord hopeloos ouderwets klinkt als je een e-book maakt.😊😊



woensdag 6 april 2016

'Ik was een conservatieve AJC-er'

Leuk Interview gehad van oud AJC-er Jan Hilgers (85). Hij werd direct na de oorlog lid van de socialistische jongerenbeweging. Maakte de neergang van de AJC mee, moest niets hebben van de vernieuwer André van der Louw, was principieel dienstweigeraar en hielp mee met de kostbare restauratie van het Zonnehal-dak op de Paasheuvel (Vierhouten). Zijn verhaal wordt opgenomen in het te publiceren e-book over de Paasheuvel. 

Een uittreksel: 

Jan Hilgers in zijn stacaravan op de Paasheuvel
‘Ik ben tot de opheffing in 1958 lid gebleven. Ik was een conservatieve AJC-er. De moderniseringspoging van André van der Louw door wijn en moderne dansen te introduceren, lagen me niet. Het was bijvoorbeeld de tijd dat de meisjes om hun nek een fluwelen bandje droegen. Dat vonden wij niet passen.'

In de nadagen van de AJC trad zelfs jazzmuzikant Schilperoort op. Er werd geswingd op de Paasheuvel. Wat vond u daarvan?

‘Van der Louw was een goede spreker, maar zijn modernisering was in onze ogen een eendagsvlieg. Hij kwam met een idee en er waren wel een paar voorstanders, maar ik heb hem gezegd dat ik ervan over mijn nek ging. Het roer had al veel eerder om moeten gaan. De AJC groeide al jaren niet meer. De jeugd bleef weg. De mentaliteit veranderde. Ik geloof dat de jeugd niet graag meer in een groep wil zitten.’


vrijdag 4 maart 2016

Op zoek naar beeldmateriaal: Rode Valken en Fré Cohen

In mijn zoektocht naar beeldmateriaal voor mijn e-book over de Paasheuvel, kwam ik deze clip tegen: http://www.beeldengeluid.nl/media/5868/kamp-van-de-rode-valken
Leuk om te zien. Waarschijnlijk uit de jaren dertig.

Op een heel ander gebied: graficus en tekenaar Fré Cohen maakte voor de AJC de aparte tekeningen die menig poster of boek hebben gesierd. Ze was een joodse tekenaar en moest in de oorlog onderduiken. Cohen pleegde zelfmoord in 1943, nadat ze was opgepakt.

vrijdag 26 februari 2016

Hoera, ebook Paasheuvel staat in de steigers

Hèhè, het is zover. Ik heb voldoende materiaal verzameld om te beginnen met het schrijven van het Paasheuvel-ebookje. Het wordt een verhaal over goed en kwaad op het voormalige Vierhouter hoofdkwartier van de socialistische jongerenbeweging AJC. 

De titel Goed en Kwaad van het digitale boekje verwijst naar de goede en slechte tijden op het terrein.  Tienduizenden arbeidersjongeren kwamen bijeen om de nieuwe socialistische voorhoede te worden. Maar in de Tweede Wereldoorlog speelde er zich een drama af, in onder meer de kelders van het Paasheuvel-gebouw. Joodse onderduikers werden in de buurt of op het terrein geëxecuteerd. In het boek belichten we de rol van de Oostenrijkse SD-officier Ferdinand Frankenstein. Ja, deze moordenaar die later tot de dood werd veroordeeld, heet echt zo. De pers noemde hem na de oorlog niet voor niets 'het monster van Frankenstein'.  

Neergang

Jules de Corte treedt op op de Paasheuvel. Dat zorgde 
voor een 'sprinkhanenplaag' van fotograferende jongeren, aldus
de geschrokken verslaggever van het Vrije Volk (foto Vrije 
Volk, 15 juni 1957)
Na de oorlog begon de neergang van de AJC. De jeugd liep er weg, ondanks het experiment in 1957 om op de Paasheuvel Jules de Corte en het jazzkwartet van kees Schilperoort uit te nodigen. 

Hieronder een stukje tekst van mijn hand over de neergang van de AJC:
De Paasheuvel heeft getrild van opwinding. Zo’n pinksterfeest is er nog nooit geweest. Jazzmuziek in plaats van redevoeringen. Waar moet dat heen?’, vraagt de verslaggever van het sociaal-democratische dagblad het Vrije Volk zich af. 


Verwarring

Het feest van de jeugdorganisatie is een groot succes, maar tussen de regels door lees je de verbazing en verwarring bij de persmuskiet. Want sommige jongeren gedroegen zich ‘ronduit onbehoorlijk’. De fout? De fotograferende ‘jongelui' streek als ‘sprinkhanenplaag’ neer bij artiest Jules de Corte. En tijdens een balletvoorstelling was er ‘hinderlijk gegiechel’. 
Ze kregen van de reporter dan ook een virtuele draai om hun rode oortjes: ‘Niet allen konden VRIJHEID verdragen’. (bron: Het Vrije Volk, 15 juni 1957). Een paar maanden later al wordt de stekker uit de jeugdorganisatie getrokken.
Zover mijn uittreksel. Ik hoop het boekje eind maart, begin april af te hebben. De teksten zijn bijna klaar, maar nu begint het moeilijkere werk, namelijk het opmaken van het boek. Ik houd jullie op de hoogte.