woensdag 11 maart 2015

Dakdekker aan de slag op de Zonnehal ondanks tekort

Eindelijk is het zover. Het dak van de Zonnehal en de zes lichtkappen worden voor een groot deel gerepareerd. In april, als de caravans uit de winterstalling zijn gehaald, gaat een dakdekker uit Ridderkerk aan de gang.

Ansichtkaart voor werving donateurs
Zo’n 90.000 euro is nodig volgens de monumentencommissie die de Zonnehal restaureert in de operatie. Mede dankzij een lening van de Paasheuvelgroep -op wiens terrein de hal staat- en een garantstelling van een commissielid kan het werk beginnen.

Niet het hele dak wordt gerepareerd, vertelt Jan Hilgers, verantwoordelijk voor de renovatie. ‘We kunnen zo’n tweederde van het dak van een nieuwe dakbedekking voorzien. Ook is de dakdekker bereid de zes lichtkappen te herstellen. Het hele dak van een nieuwe laag voorzien gaat helaas niet, want we komen nog zo’n 10.000 euro tekort’. De overheid zal dat gat niet opvullen, want de subsidiepotjes zijn opgeheven of leeg. 

Wervingsbrief

Om het ontbrekende bedrag alsnog bij elkaar te krijgen, heeft zijn restauratieclub een wervingsbrief rondgestuurd met de vraag of mensen de lopende renovatie ‘ van dit prachtige stukje historie’ willen steunen. Wie doneert kan de ingesloten ansichtkaart, met aan de voorzijde een pentekening van de hal, gebruiken. Wordt het geld de komende maanden bij elkaar gesprokkeld dan repareert de dakdekker alsnog het gehele dak in één keer. 

Spannend

‘Dat is veel goedkoper. Anders wordt het werk na tweederde van het dak hersteld te hebben, stilgelegd. Volgend jaar of het jaar erop moeten we met het andere deel aan de slag, maar dan moeten er weer dure steigers opgebouwd of vangnetten onder het dak opgehangen worden. Dat kost duizenden euro’s extra en dat geld is er al helemaal niet’, aldus Hilgers. Volgens het hoofd renovatie wordt het de komende maanden op het gebied van toekomstige donaties dus ‘spannend’. ‘Ik lig er niet wakker van, maar veel scheelt het niet.’ 

De reparatie van het dak is belangrijk voor het behoud van het historische houten pand. Als de dak bedekking hersteld is, kunnen de gammele houten wanden en kierende ramen aangepakt worden. Daarmee krijgt de hal weer zijn oude schuilfunctie bij slecht weer terug.


De Zonnehal werd gebouwd door werkloze jongeren tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig. In 1938 werd het pand dat nu een Rijksmonument is, in gebruik genomen.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten